STOP VELIČANJU KOMUNIZMA I MRŽNJE PREMA HRVATSKOM NARODU

Jeste li protiv prijedloga SDP-a i Radničke fronte da se u Zagrebu postavi kip Karla Marxa?

SDP-ov vijećnik u mjesnom odboru Gornji grad (Aleksandar Gavrilović) predložio je da se na Ilirskom trgu na Gornjem gradu u Zagrebu postavi bista Karla Marxa. Tako bi taj ideolog komunizma, koji je mrzio Hrvate i pozivao na nasilni obračun s neistomišljenicima, trebao dobiti svoj spomenik u glavnom gradu zemlje koja je preživjela krvavu crvenu revoluciju na koju je Marx pozivao u svojim djelima, a čije se posljedice u Hrvatskoj i u svijetu, osjećaju i danas.

Marx je bio izrazito neprijateljski usmjeren prema Hrvatima zbog njihova sudjelovanja u proturevolucionarnim borbama pod vodstvom bana Josipa Jelačića. U svojoj revolucionarnoj mržnji, Hrvate je nazivao „šljamom”, „smećem”, „klatežom“, „drskom fukarom”, „gladušima”, „desperadošima”, „čoporom ništarija”, „bitangama”, „skitnicama”, „hrvatskim blatom”, „podlim kmetovima” i „bijednim pustolovima” koje „treba potopiti u Dunav i zbrisati s lica zemlje” (Neue Rheinische Zeitung – Nove rajnske novine – 5. 11. 1848.). Uz to, hrvatski je narod – koji je smatrao nepovijesnim narodom koji ne posjeduje snagu da opstane kao zasebna nacija.

Ovu anketu pokreće Udruga i Zaklada Vigilare. Obavještavamo Vas da ćemo Vaše osobne podatke obrađivati u svrhu promicanja ove molbe, kao i statutarnih aktivnosti inicijatora: Udruge i Zaklade Vigilare, Ul. Janka Grahora 4, 10000 Zagreb. Davanje podataka je dobrovoljno. Imate pravo na pristup i ispravak svojih podataka. Ako ne želite da inicijator obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu provođenja statutarnih aktivnosti, molimo da nas o tome obavijestite pisanim putem na adrese: 
ured@vigilare.org i ured@vigilare.hr